Pojam koji uvijek izaziva zazubice, ali i puno pitanja (?!) – pa ćemo s Vama podijeliti s naše običaje.
Budući da dolazimo s otoka Paga, normalno je da u ponudi imamo pašku janjetinu. Paške janjetine ima tijekom cijele godine, ali mlade paške – samo jedan određeni period koji kod nas na otoku počinje obično za božićne blagdane.
Zbog načina ispaše, janjci koji se hrane travom na škrtoj zemlji prepunoj soli koju s mora nanosi bura te bogatim mediteranskim travama – njihovo meso samo po sebi već je bogato aromama. Budući da se radi o janjčićima od svega par kilograma (na početku sezone to su 3-4kg, kako sezona napreduje 7-8kg), najbolja je – pečena. Kada janjci postanu teži, tada više ne pričamo o mladoj paškoj janjetini i naša ponuda prestaje.
Službeno, ove godine je imamo prvi put na našoj božićnoj zabavi, a onda sljedeću već u prvom mjesecu – pa sve dok ne nestane (dok janjci ne otežaju).
Mi već lagano odbrojavamo, a ti ?